Bejelentkezés

A 10 LEGJOBB MOTIVÁCIÓS MÓDSZER EDZÉSHEZ

A jó edzésterv, és a jól megválasztott edzésforma nagyon fontos! De van még valami, ami nélkül nincs sem testmozgás, sem zsírégetés, sem izomfejlesztés

Vannak időszakok, amikor fáradtak vagyunk, nem érezzük magunkat jól, vagy egyszerűen semmi kedvünk a testmozgáshoz. Bár tudjuk, hogy a mozgás fontos. Fittebbek, egészségesebbek és szebbek leszünk általa. Mégis sokszor úgy érezzük, hogy a testmozgás egy szükséges rossz, egy feladat, amit el kell végezni. Ez a pillanat, amikor motivációs szintünk a nullához közelít.

Ezért a motiváció a testedzés legfontosabb alappillére. Fontos, hogy birtokában legyünk olyan módszereknek, melyekkel motivációs szintünket képesek vagyunk optimális szinten tartani. Most megosztunk veled 10 remek módszert, ami hasznos lehet!

10 módszer, amivel csúcsra repítheted a motivációs szinted

1. Emlékeztesd magad arra, hogy a testedzés nem csak a súlyleadásról, a feszülő izmokról és a kockahasról szól. A mozgás pozitívan hat az energia- és a boldogságszintedre, javítja a memóriád és emeli az önbizalmad. De hatékonyabb leszel a munkavégzésben, erősödik az immunrendszered és jobban alszol!

2. Tűzz ki reális, rövid távú célokat! A reális célok motiválnak, erőt adnak, és a siker további célok kitűzésére ösztönöz. A helyett, hogy egyből őrült nagy célokat tűznél ki magad elé, például kockahas, kerek popsi, kezdd mikrocélokkal. Például 5 % súlyfölösleg leadása. Minden egyes cél elérése, legyen az bármilyen kicsi, egy győzelem, amit megünnepelhetsz. Vezess naplót az eredményekről! Írd be, hetente a célod mellé az elért eredményt vagy részeredményt! Ide írhatod be azt is, mivel jutalmazod meg magad, ha sikerül elérned a kitűzött célt!

3. Írd be a naptáradba! Sokat segít ha az edzés időpontjait egy, vagy akár két hétre előre, beírod a naptáradba. Valószínűleg nem emlékeznénk a megbeszélt találkozókra, vagy a fodrásszal, kozmetikussal megbeszélt időpontokra, ha nem írnánk fel. Ezért érdemes előre bevésni a naptárba a tervezett edzéseket. Ha pedig betervezted ne próbálj előtte még beiktatni kényeztető dolgokat, például leülni a tévé elé egy teára, vagy enni valami finomat, mert az elterel eredeti szándékodtól, és nagy valószínűséggel az edzés elmarad.

4. A B terv. A rossz napokon, amikor valami miatt úgy döntesz, hogy kihagyod az edzést, ne legyen lelkiismeret furdalásod, ne érezd magad rosszul e miatt. Ezt teljesen rendben van így. Amit tehetsz ilyenkor, hogy keresel valamilyen alternatív mozgást. Például elmész egy nagy sétára, lift helyett a lépcsőt használod, vagy nyomsz pár tucat fekvőtámaszt! Amikor támad a lustaság vagy bármi más, ami visszahúz, kéznél van a B terv és máris jobban érzed magad!

5. Egyezkedj magaddal! Nincs kedved edzeni? A másfél órás edzés egy örökkévalóságnak tűnik? Egyezkedj magaddal. Mi lenne, ha csak egy félórát edzenék? Vagy csak a kardió gyakorlatot csinálnám? Vagy csak bemelegítenék? Vagy egy 15 perces Hiit workout-ot csinálnék? Vagy akár egy 4 perces tabatát? Nagy esélye van, hogy mikor elkezded, megjön a kedved és végig csinálod, akár a teljes edzést!

6. Tedd hasznossá az edzésidőt! Edzés során kitűnő lehetőség nyílik arra, hogy zenét, hangoskönyvet, előadást vagy akár nyelvleckét hallgass. Ezáltal még hasznosabbnak fogod értékelni az edzéssel eltöltött időt!

7. Felejtsd el a kell szót! A helyett, hogy azt mondod magadnak, hogy le kell fogynom, jobban kell kinéznem, egészégesnek kell lennem, mondd azt, hogy szeretnék energikusabb és fittebb lenni; szeretném magam jobban érezni a bőrömben.

8. Csináld, amit szeretsz! Keress olyan edzést, testmozgást, amiért rajongsz, amit szeretsz! Ha például táncolni szeretsz, keress egy táncórát, vagy aerobik órát. Ha nincs időd, akkor alakítsd ki a saját Hiit edzésprogramod, amivel akár heti egy órával remek formában tarthatod magad!

9. Pozitív életszemlélet!

Motivációs idézetek – Kedvenc idézeteid és akár céljaid ragaszd ki egy cetlire a a fűrdőszoba tükörre vagy a hűtőszekrényre. Ezek emlékeztetnek és inspirálnak. Ne add fel soha! Fájdalom nélkül nincs siker! Ne aggódj, légy boldog! Meg tudom csinálni! Just do it!

Belső hangok (self talk) – Hagyd figyelmen kívül a belső, demotiváló hangokat: „úgysem fog sikerülni, hagyd abba! Helyette figyelj arra, ami azt súgja: „meg tudom csinálni, képes vagyok rá! Százezer indokot tudunk felhozni, hogy miért ne mozogjunk. A napi gondok, problémák, feladathegyek és a kifogások listája: minek indulnék el ebben a nagy forgalomban? Egyébként is egy csomó dolgom van otthon! Nem érzem magam jól! Na és szakad az eső is! A valódi okok viszont nem ezek! Idő arra van, amit akarunk! S mindezt a pozitív belső hangokkal tudod befolyásolni!

10. Türelem. Legyünk türelmesek magunkhoz! Teljesen rendben van, ha egyszerűen azt mondod: ma nem edzek! Ne érezd úgy, hogyha nem mész aznap edzeni, vége mindennek, romba dőlnek a terveid! Ne korhold magad, hogy „még erre sem vagyok képes”. Teljesen rendben van, ha ilyenkor egyszerűen kihagyod az edzést, minden lelkiismeret-furdalás nélkül. Helyette pihensz vagy szórakozol. Másnap újult erővel folytathatod! Élvezd a döntés szabadságát!

(Forrás: https://fittesmost.hu/mi-kell-a-tokeletes-edzeshez-jo-edzes…)