Bejelentkezés

A mozgás gyógyszer!

Sokan félünk attól, hogy az életkor előrehaladásával testi-szellemi képességeink fokozatosan leépülnek, beteggé és kiszolgáltatottá válunk. A mozgás olyan gyógyszer, amelyet nem lehet receptre felírni, illetve a receptre felírt gyógytorna és fizikoterápia sem helyettesítheti a rendszeres mozgást.

Mit tegyenek a kezdők – hogyan folytassák a haladók?

Minden folyamatos izom-összehúzódással járó terhelés rendkívül jó hatással van a szervezetre. Aki korábban is rendszeresen sportolt, annak nincs más dolga, mint folytatni az úszást, a kerékpározást, a kocogást. Aki pedig most akarja elkezdeni vagy újrakezdeni, annak a rendszeres gyaloglás a legegyszerűbben megvalósítható sporttevékenység. Nem kell hozzá más, mint egy pár nagyon jó cipő és erős elhatározás.

Minden kezdet nehéz…

Ha azonban egy kicsit végiggondolja napi beosztását, biztosan találni fog fél órát, amelyet mozgásra, gyaloglásra tud szánni. A statisztikák szerint az idősek naponta legalább 5-6 órát néznek televíziót, ebből könnyen le lehet faragni jó pár percet egy kis sétára. Nehéz elindulni, de ha a gyalogláshoz találunk partnereket, szomszédot, kollégát, családtagot, gyalogló klubot, máris sokkal könnyebb a kezdet. A gyaloglás korántsem unalmas: közben akár fontos dolgokat is meg lehet beszélni, lehet viccelődni és persze felszabadultan nevetni.

Van-e a gyaloglásnak ellenjavallata idős korban?

Szinte nincs olyan idült betegség, amely miatt a nagyon fokozatos, rendszeres mozgás, gyaloglás ellenjavallt lenne. Erős elhatározás és kész napirend mellett azért érdemes megkérdezni a családorvost is. Egy sportoló idős ember öröm a lelkiismeretes családorvosnak is, hiszen ez azt jelenti, hogy ön nemcsak egészségesebb lesz, hanem hogy lényegesen ritkábban szorul majd orvosi segítségre.

Miben várható javulás, ha elkezdek mozogni?

A rendszeresen gyalogló, kiránduló, sportoló idősek körében a következő betegségek kezelésére van kedvező hatással a mozgás:

szívbetaegség
cukorbetegség
magas vérnyomás
elhízás

Pár nappal a mozgás megkezdése után azonban ne várjunk csodát. Az elhízás például nem fog azonnal csökkenni, de a társaság, a frissesség érzése már önmagában sokat javít az életminőségünkön és hangulatunkon. A mozgásszervi betegségek általában sem jelentenek megoldhatatlan gondot: fontos tudni, hogy a rendszeresen mozgó idősek lényegesen kevesebbszer esnek el, körükben kevesebb a csonttörés, mint fotelben ülő társaiknál. A csontritkulás sem lehet akadály, sőt a csontritkulás gyógyszeres kezelését a rendszeres mozgás teszi igazán hatékonnyá. A szellemi leépülés is lelassul a mozgástól, sőt egyszer csak arra leszünk figyelmesek, hogy nem szorulunk nyugtató vagy altatószereinkre. Egy-egy aktívan töltött nap, például kirándulás után gyógyszer nélkül alszunk el és kipihenten ébredünk. Más meglepetés is lesz: kevésbé kapjuk el a körülöttünk dúló náthákat, felső légúti hurutokat, vagy ha mégis, hamarabb meggyógyulunk, mint korábban.

Mik lehetnek a céljaink?

Miután konzultáltunk orvosunkkal, érdemes megtervezni, hogy mikor és mit szeretnék elérni. Először lehet, hogy csak félórát sétálunk, kirakatot nézünk a barátainkkal. Az első hónap után lehet, hogy már a 30 percet is kevésnek érezzük. Megpróbálhatjuk, hogy milyen gyalog felmenni a lépcsőn, nagyobb távolságokat bejárni vagy hegynek felfelé gyalogolni.

Sohasem késő elkezdeni, már csak azért sem, mert idősebb korban még sokkal többet nyerhetünk, mint fiatalon. Gondolkozzunk el rajta: ha okosan és jól használjuk meglévő testi-szellemi képességeinket, akkor jobbkedvűen, tartalmasabban és tovább is élhetünk.

(Forrás: egeszseg.hu)