Profilom
English

A testmozgás 13 jótékony hatása a mentális egészségre

Sokan azzal a céllal járnak konditerembe, vagy futni, hogy izmot építsenek, vagy szív-és érrendszerük egészségét megőrizzék és természetesen az is, hogy kőkemény testet érjenek el. Ám a testedzésnek vannak „nyakon felüli” jótékony hatásai is. A tudósok nagyjából egy évtizede kezdték vizsgálni, hogy a testedzés hogyan fokozza az agyműködést. Tekintet nélkül az edzettségi szintre vagy az életkorra, a tanulmányok kimutatták, hogy a testedzésnek bizony van néhány igen komoly mentális haszna.

A következő pontokban áttekintjük azokat a különleges módokat, ahogyan a testmozgás hat a mentális egészségre, a kapcsolatokra, ráadásul egészségesebb és boldogabb élethez vezet.
Meríts ihletet te is a mozgásra!

1. Csökkenti a stresszt

Zűrös napod volt az irodában? Vedd az irányt egy konditerem felé és végezz egy gyors edzést. A testmozgás legáltalánosabb mentális haszna a stresszoldás. A testedzés során fellépő izzadás segít a testi és lelki stressz kezelésében. A mozgás megnöveli az agy stresszválaszt mérséklő vegyületének, a noradrenalinnak a koncentrációját is. Tehát izzadásra fel! - a testmozgás csökkenti a stresszt és fokozza a test képességét arra, hogy a megbirkózzon a meglévő lelki feszültséggel.

2. Fokozza a boldogságvegyületek termelődését

Néhány kilométert lekocogni a futószalagon kemény munka, de megéri a fáradságot! A mozgás endorfinokat bocsát ki, amely a boldogság és eufória érzését váltja ki. A kutatások megállapították, hogy a testedzés még a klinikailag depressziós emberek tüneteit is enyhítheti. Éppen ezért a dokumentumokban is szerepel, hogy a depresszióban szenvedő, szorongással küzdő, vagy egyszerűen csak szomorú emberek töltsenek több időt testmozgással. A depresszió kezelésében néhány esetben a fizikai aktivitás éppolyan hatásos lehet, mint az antidepresszáns tabletták. Ne aggódj akkor sem, ha nem vagy épp az a kimondott konditermekért rajongó típus - a heti néhány, mindössze 30 perces edzés után érzett kellemes fáradtság is azonnal tudja fokozni az általános hangulatodat.

3. Növeli az önbizalmat

Ugorj föl a futópadra, hogy szuperül nézz ki (még fontosabb, hogy úgy is érezd magad). Nagyon alapszinten a fizikai erőnlét növelheti az önbecsülést és fejlesztheti a pozitív önképet. Függetlenül a testsúlytól, nemtől vagy életkortól a testedzés által az ember gyorsan ráeszmélhet a saját vonzerejére, vagyis az önértékelésre.

4. Élvezd a természetet

Ha még inkább szeretnél jót tenni magaddal, eddz a szabadban, a természetben, mert az még inkább meg tudja növelni az önbecsülést. Találj magadnak egy megfelelő szabadtéri mozgásformát, mint akár a hegymászás, túrázás, kenuzás vagy kocogás a parkban. Ráadásul, a napsütés hatására termelődő D vitamin csökkentheti a valószínűségét annak, hogy depressziós tünetek vegyenek erőt rajtad. Miért is töltenél egy napot gyógyfürdőben, mikor egy kis friss levegő és napfény (és a mozgás) csodát tehet az önbizalmaddal és a boldogságoddal?

5. Megelőzi a kognitív hanyatlást

Kellemetlen dolog, bár igaz: amint egyre idősebbek leszünk, az agyunk is egy kicsit ködösebbé, homályosabbá válik. Mivel az öregedés és a degeneratív megbetegedések, mint az Alzheimer-kór elpusztítják az agysejteket, az agyunk tulajdonképpen összezsugorodik, ezáltal számos agyi funkciót elveszítve. Bár a testmozgás és az egészséges étrend nem tudják „gyógyítani” az Alzheimer-kórt, segíthetnek az agynak felülkerekedni a kognitív hanyatláson, amely 45 éves kor után kezdődik. A testedzés, főleg 25-45 éves korban fokozza az agyban azoknak a vegyületeknek a termelődését, amelyek támogatják az agynak a memóriáért és tanulásért felelős fontos részét, a hippocampust és megelőzik annak degenerációját.

6. Enyhíti a szorongást

Egy gyors kérdés: mi csökkenti jobban a szorongást: egy meleg habfürdő vagy egy 20 perces kocogás? Valószínűleg meg fogsz lepődni a válaszon. Azok a kémiai anyagok, amelyek a testmozgás során és után felszabadulnak, a szorongásos megbetegedésben szenvedőknek segítenek megnyugodni. A futópadon végzett közepes vagy attól nagyobb intenzitású aerob testmozgás pedig magát a szorongásérzetet csökkentheti.

7. Fokozza az agyi teljesítményt

Különböző, egereken és embereken végzett tanulmányok azt mutatták, hogy a kardiovaszkuláris edzés új agysejteket hozhat létre (más néven neurogenezis) és fejlesztheti az általános agyi teljesítményt. Kész vagy rá, hogy pályázz a Nobel-díjra? A tanulmányok arra utalnak, hogy egy kemény edzés megnöveli az agyi eredetű protein (brain-derived protein, BDNF) szintjét a testben, amelyről úgy tartják, hogy segít a döntéshozatalban, a magasabb szintű gondolkodásban és a tanulásban.

8. Fejleszti a memóriát

A rendszeres fizikai tevékenység fejleszti a memóriát és az új dolgok megtanulására való képességet. A leizzadás során a hippocampusban megnő a memóriáért és tanulásért felelős sejtek termelődése. Éppen ezért a kutatás összekapcsolta a gyermekek agyfejlődését a fizikai erőnlét szintjével. Ám a testedzés-alapú agyi teljesítmény nem csak gyermekeknek való, a mozgás fejlesztheti a memóriát a felnőttek körében is.

9. Segít a függőségektől való megszabadulásban

Az agy dopamint bocsát ki, ez a „jutalomvegyület” a válasz mindenfajta örömre, legyen az testmozgás, szex, drogok, alkohol vagy étel. Sajnos néhány ember dopaminfüggővé válik és így függeni fog attól az anyagtól is, amely kiváltja annak termelődését, mint például a drogok és az alkohol (sokkal ritkábban az étel és a szex). A dolog jó oldala, hogy a testmozgás segíthet kigyógyulni a függőségből. A rövid edzések szintén hatékonyak lehetnek a drog- vagy alkoholfüggők esetében, mivel segít a sóvárgásuk háttérbe szorításában (legalábbis rövid távon). A józanul végzett testmozgásnak más előnye is van. Az alkoholfogyasztás sok folyamatot megzavar a testben, beleértve a bioritmust is. Ennek eredményeképp az alkoholisták úgy vélik, nem tudnak elaludni (vagy ébren maradni) ivás nélkül. A mozgás segíthet újraindítani a testük biológiai óráját, ezzel is segítve a megfelelő időben történő elalvást.

10. Segíti az alvást

Álmatlanul forgolódsz a hálószobában? Lehet, hogy egy rövid séta vagy kocogás a megoldás. Egyeseknek néhány közepes edzés egyenértékű lehet egy altató pirulával, még az álmatlanságban szenvedőknek is segíthat. A lefekvés előtt 5-6 órával végzett mozgás megemeli a test maghőmérsékletét. Mikor néhány órával később a test hőmérséklete visszaesik a normál tartományra, ez azt jelzi a testnek, hogy itt az ideje aludni.

11. Feltölt energiával

A kutatás szerint azok a munkások, akik rendszeresen végeznek testedzést, termelékenyebbek és több energiájuk van, mint a többet ülő társaiknak. Bár a sűrű napirendek eléggé megnehezítik, hogy a nap közepére szorítsunk be egy edzést, néhány szakember úgy véli, hogy a test biológiai órája miatt a dél az ideális időpont az edzésre.

12. Kreativitásra sarkall

A legtöbb ember a napot egy forró zuhannyal fejezi be, bár lehet, hogy inkább a színes ceruzáinkat kellene kihegyeznünk. Egy kardioedzés a kreativitást akár két óra hosszáig is megnövelheti. Legközelebb, amikor kreatív gondolkodásra van szükséged, sétálj vagy fuss egy nagyot a szabadban, hogy egyszerre felfrissítsd a testedet és az agyadat is.

13. Mások inspirálása

Legyen az akár spontán focimeccs, csoportos konditermi edzés, vagy csak egy futás a barátoddal, a testedzés ritkán történik egyedül. És ez mindannyiunk számára jó hír. A tanulmányok kimutatták, hogy a legtöbb ember jobban teljesít az aerob feladatokban, amikor edzőtársa is van. Valójában egy csapathoz tartozni annyira erős érzés, hogy megemelheti a sportolók fájdalomküszöbét is. Még a kezdők is tudják inspirálni egymást, úgyhogy keress magadnak egy edzőtársat, és kezdj el mozogni!

A testmozgásnak az edzőtermen túl (és a strandszezonon kívül is) is vannak pozitív hatásai. A magabiztosság növelése, a félelem legyőzése, és még akár az okosabb gondolkodás is motiváció lehet a rendszeres mozgásra.