Bejelentkezés

Életmódbeli szokásokkal az anyagcsere fokozásért

Étkezz helyesen!

Minden alkalommal, amikor eszel valamit fokozódik a szervezet kalóriafelhasználása. Ha nem elég gyakran táplálkozol, akkor ez a folyamat lassul, azaz lassabb lesz az anyagcseréd. A napi 6-8 étkezésre történő ráállás késztetni fogja szervezeted a gyorsabb kalóriaégetésre. Ha pedig a mennyiség nem túl sok, a raktározódás veszélye nem áll fenn. Ezért érdemes 2.5-3 óránként étkezni, de csak kisebb adagokban. Sajnos mai napig rengetegen képtelenek ezt az egyszerű szabályt megérteni és inkább ritkább és kevesebb étkezéssel fogynak, mai viszont egyenes út a lelassult anyagcsere okozta elhízáshoz. Nagyon fontos az is, hogy minél kevesebb „szemetet” egyél, mert ezek minden esetben a jobban lassítják az anyagcseréd, mint valódi élelemből bevitt hasonló kalóriamennyiség. Érdemes alkalmanként húsmentes napokat is tartanod, mert ilyenkor picit felfrissül emésztőrendszered.

Feszegesd a korlátokat

Tested képes a bevitt mennyiséghez is alkalmazkodni. Ha jó ételeket és gyakran eszel, de ha patikamérleggel méred az adagokat, akkor az is okozhat lassulást. Ezért ha csak nem vagy fix diétás időszakban inkább ránézésre mérd ételeid, néha nagyobb, esetleg kisebb adagokat fogyassz. Heti egy csalóétkezéssel pedig nem csak a benned lévő sütiszörnynek, de anyagcserédnek is jót teszel.

Ügyelj a vízfogyasztásra

A kalóriák feldolgozásához vizet használ el szervezetünk. Enyhe dehidratációt a legtöbben észre sem veszik, azonban ebben az állapotban már lassul az anyagcsere. Ezért érdemes tényleg elfogyasztani azt a bizonyos napi 3 liter vizet. Ha táplálkozásod rostokban gazdag, akkor még többet kell innod.

Sportolj az anyagcserédért

A legjobban úgy tudod pörgetni anyagcseréd, ha ténylegesen rákényszeríted tested, hogy többet használjon el, mint amennyit szeretne. A test – ha állandóan égetnie kell a kalóriákat – a rendelkezésre álló táplálékot jobb hatásfokkal hasznosítja. A legjobb módszer a sportolás. Ilyen szempontból a súlyzós edzések sem rosszak, de a legjobbak a futás, úszás, biciklizés. Ezeket heti 2-3 alkalommal, legalább 20 perces időtartamban végezve már jó eredményeket érhetsz el. Ide tartozik még a pihenés kérdése is, ami szintén kihat az anyagcserédre. Ha tehát sportolsz mindenképp legyen meg a napi 8 óra alvásod.

Használj tápkiegeket, de okosan

Ha anyagcsere gyorsítás a cél akkor az ún. növényi koffeinek és egyes aminosavak lehetnek segítségedre. A legjobb a guarana, amely egy lassú felszívódású növényi koffein. Fehérjék közül a tiszta tejsavó segíti célod, a kazein (tejfehérje) hatása ezzel pont ellentétes, ezért azt messziről kerüld el. Aminosavak közül az L-glutamin egyszerre izomépítő és metabolizmus pörgető hatással is segíti célod. Szintén hasznodra válhat az L-karnitin nevű dipeptid, amit a legtöbben zsírégetőként tartanak számon.

(Forrás: https://cleaneating.hu/taplal…/igy-gyorsitsd-az-anyagcsered/)