Bejelentkezés

Étkezés az edzés előtt

Kezdjük az elején! Edzés előtt mindenképp kell étkezni! Persze meg kell jegyezni van létjogosultsága az éhgyomorra történő edzésnek is, amiről biztosan hallottál már. De ennek azonban megvannak a szabályai. Ezt ugyanis inkább csak az esztétikai sportokban versenyzők számára lehet hasznos. Az utolsó 1-2 kilótól való megszabadulás miatt. Ekkor is valóban üres gyomorral, reggel érdemes végezni és semmiképp sem súlyzós edzésként, hanem egy 30-40 perces aerob edzést lehet így hatékonyan folytatni. Az átlagembernél, főként a súlyzós edzésről van szó azonban teljesen más a helyzet! Itt az éhgyomorra történő edzés negatív eredményeket hozna. Nem is beszélve az alacsony vércukorszint okozta várható rosszulléttől, szédüléstől, ami ugye nem egy életbiztosítás az edzőteremben.

Folytassuk logikusan! Mire van szükség edzés során? Folyamatos energiára. Amikor edzünk az energiafelhasználásunk úgy néz ki, hogy az első 10 percében az izmokban található glikogénból nyerjük a szükséges powert. Ez a raktár hamar kiürül, így ezután a vérben található glükózból (vércukorból), majd további 30 perc után egyre inkább a zsírsavakból kapunk energiát. Ez a glükóz a májból származik. A májban lévő glikogénraktárakat pedig szénhidrát segítségével tölthetjük fel. Ezért nem jó az, ha edzés előtt is szénhidrátszegényen táplálkozol. Hiába tartalmaz a szénhidrát és a protein grammja ugyanannyi kalóriát, pont ezért nem ugyanúgy használja energiaforrásként szervezetünk. A sokak által kedvelt szénhidrátellenes nézetek képviselőire támaszkodva hiába vinnél be elegendő kalóriát csak proteinből, a glikogén raktárakat nem tudnád feltölteni. Erre bizony csak a szénhidrát jó, de ebből sem mindegyik.
A magas glikémiás indexű szénhidrátok (mint a szőlőcukor, vagy a gyümölcsök) a gyors felszívódás miatt hirtelen vércukorszint emelkedést okoznak, ami után gyors zuhanás következik, pont akkor, amikor az edzés elkezdődik. Logikus, hogy így nem lehet hatékonyan edzeni. Ezzel tehát meg is dőltek az edzés előtti szőlőcukor fogyasztás mítosza. Az valójában csak az első percekben ad löketet. Aki nem hiszi, járjon utána