Profilom
English

H.I.I.T edzés

H.I.I.T edzés időpontok:

Hétfő: 17:00-17.45

Szerda: 17.00-17.45

Edző: Dani

 

Mi is az a H.I.I.T edzés?

A világon egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ún. High Intensity Interval Training, vagy más néven a magas intenzitású intervallum edzés. Ennek az edzésmódszernek a lényege az, hogy rövid, magas intenzitású szakaszok, és ezeket elválasztó, alacsony intenzitású  szakaszok váltogatják egymást.

Az edzések rövidebbek, átlagosan az aerob edzés volumenének mindössze 20-50%-át teszik ki. Amitől viszont különlegesnek tartják, és sokan csak ezeket hajlandók végezni, hogy ez alatt az idő alatt, e módszer alkalmazásával gyakorlatilag ugyanazokat a hatásokat lehet elérni, mint a hosszú és unalmas ún. steady state (állandó intenzitású) kardióval. 

Mit érdemes tudnod a magas intenzitású intervallum tréningről?

Az angol kifejezés High-Intensity Interval Training, röviden HIIT, magas intenzitású intervallum tréning-et jelent. Hatékonysága több oldalról alátámasztott, nagyjából a 2000-es évek eleje óta alkalmazott, roppant hatékony edzés módszer.

Sokaknak sikerült már  fogyniuk intervallum-edzések nélkül is, és az állóképesség, szív-, keringési és érrendszer egy egyenletes tempójú és kevésbé megterhelő aerob edzéssel is fenntartható.

Időráfordítás szempontjából azonban – tagadhatatlan – a H.I.I.T edzések a leghatékonyabbak a fogyáshoz.

Kecsegtető része, hogy jóval kevesebb ideig tart, mint egy átlagos edzés – 60-90 perc helyett 45 perc tusolással együtt. J Jól hangzik, ugye?

De nem ajánljuk bárkinek!

Mint az a nevéből kiderül, az edzés fő részében magas és alacsony intenzitású szakaszok váltják egymást, ami jelentős megterhelést jelent, mivel a magas intenzitású szakaszokban a pulzusunkat, a maximum pulzusunk 80-95%-ra fogjuk feltornázni, és az alacsonyabb intenzitású szakaszokban is csak részben hagyjuk megnyugodni. Tehát a fő részben nincs pihenő! Cserébe a bemelegítés után kb. 20 perc alatt kész vagyunk az edzéssel, amit egy rövid nyújtás követ a gyorsabb, hatékonyabb regenerálódás érdekében.

Senkit nem ámítunk azzal, hogy könnyű lesz. Amit érezni fogsz: égő lábak, izmok, tüdő és általános diszkomfort érzés, néha akár hányinger is, de ezt hamar meg lehet szokni.

Ha nem akarod, vagy egyszerűen nem tudod mindent beleadva végezni ezeket a rövidebb időtartamú edzéseket, akkor értelmetlen erre alapozni a zsírcsökkentés iránti vágyaidat, ezért kezdőknek, jelentős túlsúllyal rendelkezőknek egyáltalán nem ajánljuk.

Ha már mozogsz egy ideje, és van már egy alap állóképességed, vagy a célod elérésében – legyen az fogyás, vagy állóképesség fejlesztés – megrekedtél, kitűnő kiegészítő edzés.

Ezt az edzésmódszert sem érdemes erőltetned pihenő időszak nélkül. Ez a mozgásforma nem csak az izmaidat, de az idegrendszered is keményen próbára teszi, ezért ezt is csak „mértékkel” ajánljuk végezni. Állóképességi sportolók általában heti 1-2 alkalommal végzik, akkor minden valószínűséggel Neked sincs ennél több alkalomra szükséged hetente, ugye? Az állóképességi sportokban az atléták általában 3-5 egyenletes tempójú kardió edzést végeznek egy héten, az 1-2 HIIT jellegű edzések mellett. Ez alapján – még ha a magas intenzitású edzéseket kedveled is a legjobban – maximálisan heti 2 HIIT,  és emellé 2-3 egyéb Fitness edzés – pl. aerobic, dance Step, köredzés, hevederes edzés stb. – lehet az adagod egy hétre.

Amennyiben még kezdő vagy:

Ha még kezdő vagy, akkor bizony számodra egyelőre az a legmegfelelőbb, ha alacsony-közepes intenzitású aerob edzést végzel.

Kezdőként is bele kell fognod a kardióba is, de lassan és fokozatosan! Amíg nem rendelkezel magasabb állóképességgel, addig nem szabad magas intenzitási zónákban mozognod, mivel számodra nagy a túledzés és sérülés veszélye.

Amit ígérni tudunk:

Színes gyakorlatok, pörgős, jó hangulatú óra, ahol tutira kikapcsolsz és kitombolod magad. Nem lesz időd, kedved, energiád semmi máson gondolkodni, és az óra végén olyan kellemes, jóleső, öröm, boldogság, büszkeség érzés lesz úrrá rajtad, hogy ezt is megcsináltad, ezen is túl vagy és ezzel is erősebb lettél, az egyéb pozitív hatásait nem is említem.

Ha felkészültél, ne habozz, vágj bele, jelentkezz az órára most!

Ha még nem jártál nálunk, az első alkalomra vendégünk vagy.

Mire vársz?

Jelentkezz most!
+36 (62) 656 093
+36 (70) 414 6442
Online bejelentkezés
Pálinkás Dániel
Köredzés, H.I.I.T edzés, Stretching / Nyújtás