Bejelentkezés

Mitől lesz jó egy fitneszedző?

A fitneszedzőknek fontos szerepe van abban, hogy a náluk edző személyek késztetést érezzenek az egészséges életmód kialakítására és fenntartására. A nem megfelelően képzett és a tudásukat nem megfelelően átadó edzők könnyen elveszthetik a hozzájuk járó tanítványokat, így sok időt kell szentelniük arra, hogy ismét hitelesek legyenek a szakmában. Ellenben a jó oktatók egyre nagyobb ügyfélkörrel rendelkeznek, hiszen a rendszeresen náluk edzők szájról szájra terjesztik a jó hírű edzők nevét és elérhetőségét.

 

De milyen egy jó fitneszedző? Megbízható és tiszteletteljes. A jó fitneszedzőnek bármit el lehet mondani, és mivel tiszteli a vendégeit, így soha nem fog róluk pletykákat terjeszteni. A bizalom az oktató és a „hallgató” kulcsfontosságú része. Az ügyfeleknek érezniük kell és megtapasztalniuk, hogy az edző nem ítéli el őket – mondjuk a súlyfelesleg miatt –, és azt is tudniuk kell, hogy az edző legyen bármilyen szigorú és kemény, csakis segíteni akar neki. A jó oktatók jól tudnak kommunikálni, hiszen ez alapvető momentuma annak, amit csinál. A rendszeres beszélgetés azonban nem tartalmazhat negatív és sértő megjegyzéseket, hiszen ez a kettejük között kialakult bizalmat alapjaiban rengeti meg.

 

A jó fitneszoktató megfelelően képes motiválni az életmódot váltókat. A jó edző ezért rendszeresen dicsér, ösztönzi őket, hogy jobbak legyenek és, ha szükséges meg is nyugtatja őket. A jó oktatót valóban érdekli a hallgatók fejlődése. Éppen ezért a fitneszedző nemcsak instrukciókat ad, hanem meg is magyarázza, hogy miként és hogyan szolgálja az adott gyakorlat a testi és mentális fejlődést.

 

Egy jó fitneszedzőnek jó előadónak is kell lenni, hiszen a gyakorlatban is érdekesnek kell lennie. Lényeges, hogy az edzésekbe változatosságot is tudjon csempészni, de a spontaneitás se hiányozzon a szótárából. Jó, ha egy edzőnek humora is van, és aktívan részt vesz az órákon, mert ezzel is azt bizonyítja, hogy fontosak számára a vendégei.

 

A jó edző sok időt és energiát fordít saját szakmai fejlődésére is, arra törekszik, hogy újra és újra felfrissítse és elmélyítse a tudását. A jó oktató objektív, és hajlandó elismerni, ha nem éppen a legjobb alternatíva az ő megközelítése, vagyis nem a legjobban látja a dolgokat.

 

Az új életmódba vágók gyakran küzdenek félelemmel és szorongással. Ezért az edzőnek rendkívül türelmesnek és megértőnek kell lennie. A jó oktató beszélgetéssel oldja a szorongást – meg persze humorral –, és segít abban, hogy az újonnan érkezők megértsék, hogy a félelem, a zavartság és a szorongás normális érzelmek, amelyek leküzdhetők.